شته هویج
Cavariella aegopodii Homoptera: Aphididea))
گیاهان میزبان
میزبان اولیه آن درخت بید و میزبان دوم آن هویج وحشی، کرفس، وجعفری مباشد.
شکل شناسی
بدن در ماده های بکرزای بی با ل به رنگ سبز و دارای کورنیکولهای نسبتا" متورم ، در ماده بکرزای بالدار سر و بخشی از قفسه سینه و شکم سبز رنگ.
خسارت
با تغذیه از شیره گیاهی سبب پیچیده شدن برگها و توقف رشد بوته ها میشود و با ترشح عسلک باعث کاهش کیفیت محصول میگردد.این شته از نظر انتقال بیماری های ویروسی در گیاهان حائز اهمیت می باشد و بنا به گزارش محققین ناقل 14 نوع بیماری ویروسی است از مهمترین بیماری ویروسی میتوان به موزائیک تربچه، موزائیک نخود، موزائیک یونجه، کوتولگی زبرهویج اشاره کرد.این حشره در بید باعث خشکیدن سر شاخه ها میگردد.
زیست شناسی
در مناطق سردسیر به شکل هولوسیکلیک بوده و زمستان گذرانی به شکل تخم لقاح یافته روی درختان بید سپری میشود.تخمها به رنگ سیاه براق بوده و اکثرا" در روی جوانه ها و یا در کنار آنها قرار داده میشود در بهار اندکی پس از شکفتن جوانه های گیاهان میزبان، تخمها تفریخ شده و پوره ها به روی برگهای جوان و سر شاخه ها مهاجرت میکنند این حشره روی بید چند نسلی را تشکیل داده و سپس با تشکیل افراد بالدار روی گیاهان چتریان مهاجرت نموده و تا پاییز به زندگی خود روی آنها ادامه میدهد. در اوایل پاییز فرمهای بالدار مجددا" پیدا شده و روی بید باز میگردند. البته افراد این شته قادرند بدون بازگشت در روی بید در روی گیاهان خانواده چتریان سپری کنند.
روشهای کنترل
رعایت اصول بهداشتی در کاهش گسترش بیماری های ویروسی توسط این حشره بسیار مهم است.
جمع آوری ، بسته بندی و انتقال تمام محصول پس از برداشت
کنترل علفهای هرز درون و حاشیه مزرعه به کاهش انتقال بیماری های ویروسی کمک میکند.
بیولوژیکی
کفشدوزکها و مگسهای سیرفیده از عوامل کنترل بیولوژیک به شمار میایند.
شیمیایی
سمپاشی با یکی از حشره کشهای فسفره در بهار روی بید ها و همچنین سمپاشی با سموم سیستمیک .